0

Wyżywienie na naszych rejsach dla dorosłych

Każdy z jachtów na naszych rejsach wyposażony jest w tzw. kambuz – jachtowy kącik kuchenny w którym załogi mogą przygotowywać posiłki. W kambuzie znajdziecie 2-palnikową kuchenkę gazową, komplet naczyń, talerzy i sztućców niezbędnych do gotowania na jachcie. Musimy pamiętać jednak, że jachtowe kuchnie dają ograniczone możliwości kulinarne.

Gotowanie na jachcie    kambuz jachtowy

W zależności od wybranej opcji obozu wyżywienie na rejsach dla dorosłych realizujemy w dwóch opcjach:

Tygodniowe rejsy szkoleniowe – 7 dni i Rejsy doszkalające dla dorosłych – 7 dni 

W czasie naszych tygodniowych rejsów uczestnicy sami zapewniają sobie posiłki. Każdej załodze polecamy założenie tzw. kasy jachtowej. Z niej kupowane są wspólne produkty spożywcze oraz rozliczne są wydatki (opłaty portowe). W praktyce sprawdza się przygotowywanie na jachcie mniejszych posiłków (jak śniadania czy kolacje) i zamawianie obiadokolacji w lokalnej gastronomii. Zwyczajowo załogi dbają o to by ich instruktor nie chodził głodny 🙂

Pierwsze zakupy spożywcze najlepiej zrobić w Giżycku, gdzie jest wiele marketów i supermarketów. W portach w których się zatrzymujemy najczęściej znajdują się małe sklepiki, w których można kupić podstawowe produkty. Staramy się przynajmniej raz w czasie tygodnia zatrzymać się na biwaku, by poznać specyfikę cumowania na dziko. Załogi informowane są o tym wcześniej, by zaopatrzyć się w produkty do przygotowania ciepłego posiłku na jachcie.

Obozy żeglarskie dla dorosłych lub młodzieży – 14 dni – rejs z wyżywieniem

Na dwutygodniowych rejsach szkoleniowych zapewniamy pełne wyżywienie. Każda załoga otrzymuje prowiant dla swojego jachtu. Są to produkty do przygotowania śniadań, przekąsek w czasie żeglugi, obiadokolacji i kolacji. By dostosować się do realizacji szkolenia staramy się w czasie dnia przygotowywać lekki posiłek, a obiadokolację po wpłynięciu do portu.

Dla dorosłych
Wszyscy uczestnicy naszego kursu to jedna wielka rodzina, układamy dla nich zatem identyczne menu bez możliwości zmiany wariantów wyżywienia. Na naszych rejsach nikt nie chodzi głodny. Niestety nie jesteśmy w stanie spełnić wszystkich indywidualnych wymagań – choć bardzo się staramy! Jeśli twoja dieta wymaga specjalnych produktów (bezglutenowe, bezlaktozowe, bezalergenowe) musisz liczyć się z zapewnieniem ich sobie we własnym zakresie i przygotowywaniem posiłków oddzielnie, naturalnie z możliwością korzystania z dostarczanych produktów, kuchenki i pozostałego wyposażenia kambuzowego. Dieta bezmięsna ma coraz więcej zwolenników, stąd też staramy się aby nasi kochani wegetarianie nie umarli z głodu w trakcie rejsu 😉

Dla młodzieży
Przyjmujemy uczestników będących na różnych dietach. Jednakże prosimy o wcześniejszy kontakt z naszym biurem w celu uzyskania informacji czy dana dieta nie jest wykluczającą. Wszyscy uczestnicy naszego kursu to jedna wielka rodzina, układamy dla nich zatem identyczne menu bez możliwości zmiany wariantów wyżywienia. Jeśli uczestnik nie je niektórych produktów, to musi liczyć się z pomocą przy przygotowywaniu każdego posiłku, tak aby mógł wziąć osobną porcję zgodną z dietą. Dieta roślinna ma coraz więcej zwolenników, stąd też staramy się aby nikt nie umarł z głodu w trakcie rejsu ;).

 

Rejs z wyżywieniem    

Przygotowanie posiłku dla 6 osób w jachtowym kambuzie zajmuje więcej czasu niż w normalnej, domowej kuchni. Dlatego nasz jadłospis opiera się na daniach szybkich do przygotowania – makaronach, ryżach i kaszach z sosami i dodatkami. Przykładowy jadłospis:

poniedziałek  – spaghetti bolognese
Makaron nitki, sosy bolońskie, pomidory w puszce, mięso mielone, ser tarkowany, cebula, czosnek

wtorek – leczo z świeżymi bułeczkami
warzywa sezonowe, leczo w słoiku, cebula, czosnek, bułeczki

środa – kurczak curry
Ryż, curry, piersi z kurczaka, śmietana, ananas, kukurydza

czwartek – makaron z tuńczykiem a’la Gertis
Makaron penne, tuńczyk w oleju, śmietana, serek topiony , oliwki zielone

piątek – kuskus farmerski
Cukinia, pomidory w puszce, przecier pomidorowy, kiełbasa, cebula, natka pietruszki, czosnek, ciecierzyca, kuskus

sobota – fasolka z boczkiem i ziemniakami
Fasolka po bretońsku, boczek, natka pietruszki, ziemniaki

niedziela – chilli con carne
Ryż, mięso mielone, fasola czerwona, kukurydza, przecier pomidorowy, przyprawy

poniedziałek – kasza gryczana z jajem sadzonym
kasza gryczana, jajka, buraczki (zasmażane), sos pieczarkowy

wtorek – kurczak po chińsku
Ryż, piersi z kurczaka, sosy chińskie, warzywa chińskie

środa – makaron carbonara
Makaron świderki, boczek, śmietana, żółtka jaj , czosnek , natka pietruszki, mozarella

czwartek – kurczak po meksykańsku
Ryż, sosy meksykańskie, piersi z kurczaka, mix warzyw

piątek –targ spożywczy / grill – w piątek różnie to bywa

Oczywiście jeśli chcecie skorzystać we własnym zakresie z gastronomii lądowej macie taką możliwość. Na szlaku WJM można żywić się bardzo smacznie i niedrogo w różnych restauracjach i marinach. Będzie miło jeśli na taki posiłek nie zapomnicie zabrać swojego instruktora 😉

Wyżywienie na naszych rejsach Szkolenie żeglarskie z wyżywieniem

Zostaw komentarz